diumenge, 1 de juny del 2008

No em diràs que no!, el teu programa

I a continuació una mica d'autopromoció del programa No em diràs que no!, l'agenda d'oci i de cultura de la ràdio per Internet http://www.exitfm.cat/.





No em diràs que no pots desenganxar-te del sofà?

Ja no tens excusa!!

Cada dilluns de 22 a 23 hores de la nit, la teva agenda cultural a http://www.exitfm.cat/!
Ja saps: apaga la ràdio, encén l’ordinador i no et perdis el

NO EM DIRÀS QUE NO!

Tebeosfera


El passat 21 de maig Manuel Barrero ens va presentar el seu projecte de catalogació, documentació i recursos sobre el còmic a l'Estat espanyol. Ell ha estat un dels precursors de la web Tebeosfera, que pretén ser una web de referència sobre el còmic. En ella trobarem molt ben organitzada, tota la informació referent a la historieta. Tebeosfera va ser una realitat anys enrere, en la primera etapa, però després va patir un procés d'hivernació. Actualment es tornen a moure els engranatges per dona de nou forma a aquesta web i millorar-la si és possible.


Barrero, un gran amant del còmic, ens va presentar aquest projecte d'investigació sobre els còmics, però també ens va fer un repàs sobre la història i el panorama actual del còmic. Es tracta d¡una forma d'expressió que utilitza imatges i textos, amb un potencial enorme de comunicació, ja que fomenta la imaginació del lector. Tot i això, el còmic no és objecte d'estudi fins a Tebeosfera, que pretén tenir un nomenclator, un catàleg i una bibliografia; pretén tenir una terminologia, notícies i articles relacionats amb el còmic; i tot això amb la intenció de generar una àmplia base de dades sobre el còmic.


Durant tota la seva xerrada va aparèixer un aspecte clau en el còmic, el fet de ser considerat alhora cultura de masses però també art i, per tant, cultura d'elit. És un art que cada vegada més, lligat al fenomen dels dibuixos animats, està arribant a més part de la població i que no només agrada als infants o adolescents, sinó que trobem grans amants del còmic adults, com és el cas de Manuel Barrero.


Per a tots aquells interessats en el còmic no podeu deixar de passar per aquesta pàgina:


Jornades de Periodisme Cultural (i II)




L'altra conferència de les Jornades de Periodisme Cultural és la que va protagonitzar la provocadora Lydia Lunch. Aquesta va ser la xerrada que més em va impactar de totes les que van format part de les Jornades. Lunch es va mostrar transgressora, provocadora i políticament incorrecte durant tota l'entrevista, mostrant-nos tota la seva personalitat. El que més em va agradar va ser la sinceritat en què es va dirigir al públic en tot moment, tot i la nostra cara de perplexos, a més de la seva multiplicitat de facetes: cantant, escriptora, performer, compositora, fotògrafa, escultora, actriu...

Actualment Lydia Lunch ha presentat a Barcelona la traducció al castellà del seu llibre Paradoxia: Diario de una depredadora, una obra que es va publicar en anglès fa més de deu anys i que s'ha convertit en un clàssic del feminisme. Aquest llibre narra la història d'una adolescent prostituta, drogoaddicta, ninfòmana i sadomassoquista que, escapant dels abusos sexuals del seu pare, acaba perduda pel Manhattan i Los Angeles de principis dels 80.
PD: Com el bloc no em deixa penjar vídeos, poso l'enllaç!

Jornades de Periodisme Cultural (I)


De les Jornades de Periodisme Cultural en vull destacar dues per sobre les altres. La primera és la de Víctor Amela, que va parlar fonamentalment de la seva tasca en "La Contra" de La Vanguardia, una de les pàgines més llegides d'aquest diari, que fa que molta gent comenci a llegir-lo pel final (i no precisament perquè hi trobem la secció d'esports).


El que més em va agradar és que Víctor Amela ens va explicar que es van adonar, després d'un temps d'estar fent "La Contra" que les entrevistes que despertaven més interés en els lectors eren les que feien a personatges anònims. La veritat és que estic completament d'acord amb ell. De vegades les històries de la gent coneguda i popular ens rellisquen més, perquè ja les hem sentit moltes vegades, perquè són més banals o perquè simplement les veiem llunyanes. En canvi, les vivències de persones que sentim com nosaltres, amb el seu dia a dia i la seva lluita personal ens arriben més, ens copsen. Molts podrien pensar, però, que una entrevista a una persona anònima, per tant desconeguda, no té sentit, perquè no pot interessar a ningú, però Víctor Amela ens va donar un bon cosell en la seva conferència en dir que quan et fas tres preguntes seguides sobre alguna cosao sobre algú és un símptoma de que ja mereix una entrevista.

El que més em va agradar és el fet que ell és conscient que la seva feina és un privilegi, i fins i tot tem que algun dia s'acabi. Per això, aprofita tot el que li aporta fer aquesta secció i destaca sobretot el fet de poder conèixer tanta i tanta gent i tant diversa. Aquesta és una de les grans sorts del Periodisme, que et permet créixer cada dia gràcies al que t'aporten totes les persones que són protagonistes de la informació.

dimecres, 14 de maig del 2008

Tastet de blocs imprescindibles!

I aquí va un tastet de recomanacions d’altres blocs culturals que no us heu de perdre per estar al dia de l’actualitat cultural de tot tipus.

El primer de tot a comentar és “Cultura s’escriu amb K”, un bloc que destaca per un estil molt propi i interessant i uns dels blocs més actius i prolífics del moment. Es tracta d’un repàs per l’actualitat cultural, però sobretot per la música més independent. Una recomanació per a tots aquells amants de la bona música i les bones crítiques.

www.culturasescriuambk.blogspot.com


Un altre bloc que no puc deixar de comentar és el “No country for indie people”, un bloc perspicaç que sempre està al dia en l’àmbit cultural. Un bloc que destaca pels comentaris perspicaços de la seva autora, aficionada sobretot al cinema i a la dansa. Una recomanació imprescindible a visitar.

www.nosoynadaindie.blogspot.com


Contes des quatre saisons és un bloc completament diferent als anteriors, on destaca el ‘Sentimentari’, un arxiu de comentaris dividit en: destí, tendresa, vida, incertesa, imaginació, realisme, emoció, bellesa, curiositat... tot des d’una vessant i una passió molt artística.

www.contes-des-quatre-saisons.blogspot.com


I l’últim bloc a destacar és “El racó de l’ànima”, un bloc reusenc amb una gran dosi de música en català i de cultura popular catalana. Es tracta d’una recomanació de bloc “de la terra” on destaca una gran agenda de festes majors, una explicació de les begudes de la terra i les enquestes que s’ofereixen als assidus a aquest bloc.

www.elracodelanima.blogspot.com

Espero que aquest tastet vagi de gust!


dilluns, 12 de maig del 2008

Risto Mejide ataca de nou!


Risto Mejide és sinònim d’Operación Triunfo, el producte audiovisual que ha permès que aquest creatiu publicitari espanyol sigui conegut pel gran públic. Les seves intervencions com a jurat en l’anterior edició d’Operación Triunfo van generar una llarga polèmica, que ha arribat fins a l’edició d’enguany. Aquest personatge, perquè no deixa de ser una creació, ha aconseguit ser el que per ell és el seu objectiu: ser un producte (concepte al qual li encanta fer referència constantment a les gales del programa). Es ven com una persona seriosa, honesta i sincera, però amb un concepte de sinceritat que pot arribar a ferir. Fins fa poc eren molt nombrosos els seus detractors, però cada vegada més hi ha un gran nombre de seguidors que el recolzen i que el segueixen allà on va. En l’actual edició del programa, fins i tot, Risto s’ha convertit en el gran personatge, més que els alumnes que han entrat a l’acadèmia.
Però no ens enganyem, darrere de Risto Mejide hi ha molt més que aquest simple personatge d’ulleres fumades que podem veure cada dimarts per la televisió. En realitat Risto Mejide és un dels grans professionals de la publicitat del nostre país, una persona amb les idees molt clares, amb unes grans idees de negoci i molt més llest del que ens pensem. Per això mateix ha sabut aprofitar la tirada d’un programa de gran èxit per a les masses, com és Operación Triunfo, per donar-se a conèixer i per treure’n profit econòmic, convertint-se així en un dels grans productes culturals –de masses– de l’actualitat.

dimecres, 7 de maig del 2008

'Un poco de chocolate', sisplau!


Un poco de chocolate és la nova proposta d'Aitzol Aramaio que ens parla de Lucas i María, dos germans que ha són grans i que comparteixen una casa amb els seus records i els fantasmes bons de les persones a les quals han estimat. Saben que més tard o més d'hora, un abans que l'altre, compraran el bitllet per a l'últim viatge. Marcos i Roma estan sols i són joves. Ella és infermera i pinta finestres que embelleixen les vistes des de la seva habitació. Marcos camina perdut amagat darrere el seu acordió i a un munt de preguntes. No saben que més aviat que no pas tard emprendran un camí junts. Un dia, l'atzar els reunirà....





Aquesta és la sinopsi d'aquesta pel·lícula que està basada en la novel·la Un tranvía en SP, d'Unai Elorriaga i que compta amb actors consagrats com és el cas d'Héctor Alterio i Julieta Serrano, però també amb futures promeses del cinema espanyol actual, com ara Bárbara Goenaga i Daniel Brühl, que ja ha aconseguit fer-se amb un lloc important dins el cinema des del seu gran paper a la pel·lícula Good bye, Lenin! i la seva interpretació de Salvador Puig Antich a la pel·lícula de Manuel Huerga.
A Un poco de chocolate veiem que es crea una esplèndida relació entre els quatre actors protagonistes d'aquesta pel·lícula que aconsegueixen fer "sentir" a l'espectador, una sensació que cada vegada és menys habitual quan anem al cinema. La pel·lícula aconsegueix parlar-nos de la mort, de les persones grans i de molts tipus diferents d'amor: l'amor fraternal, l'amor al somnis, l'amor als records... I tot això, de manera que en sortir del cinema després de veure la pel·lícula t'invaeix una sensació de tranquil·litat i de "bon esperit" que els actors aconsegueixen traspassar-nos a través de la pantalla, que tan poques vegades passa però que tant necessitem.

Les mil i una rumbes: 50 anys de rumba catalana




L'exposició "Les mil i una rumbes: 50 anys de rumba catalana" va estar fins el passat diumenge dia 4 de maig a l'Edifici Fòrum de Barcelona. Aquesta exposició, una producció de la Diputació de Barcelona i el Museu de Mataró, està dividida en tres àmbits temàtics: Els noms de la rumba, l'Abecedari de la Rumba i La música. Els noms de la rumba fa un repàs als inicis de la rumba de fa 50 anys i als seus creadors i primers impulsors -Peret, el Pescaílla i Gato Pérez-, que han esdevingut amb els anys els pares d'aquest estil musical, però també ens porta en aquest recorregut per tots els grups que han anat fent evolucionar el gènere fins a l'actualitat -Ojos de Brujo, Gertrudis o La Troba Kung Fú-. Tot aquest recorregut va acompanyat de la música d'aquests grups i dels temes més importants de la rumba catalana. A part, també podem veure un documental sobre la rumba en què diferents artistes important en la història de la rumba ens fan la seva apreciació sobre aquest estil que va néixer al barri de Gràcia de Barcelona.
Per finalitzar l'exposició, l'Abecedari de la rumba ens fa un petit recull dels trets més importants de la rumba catalana, els trets característics i imprescindibles d'aquest estil.
Per tant, "Les mil i una rumbes: 50 anys de rumba catalana" ens proposa un pas per l'evolució d'aquest gènere creat pels gitanos catalans amb un caràcter propi, fruit de la fusió del rock i de ritmes cubans i afroamericans. Aquesta música de mestissatge, de fusió i de festa ha donat forma a un univers musical amb fortes arrels culturals. Es tracta d'una bona recomanació per tots aquells a qui us agradi la música amb arrels de rumba catalana i en volgueu saber els seus orígens i per conèixer un gènere que com diuen és "patrimoni dels catalans".
Aquesta exposició ja s'ha acabat, però segur que passarà per altres museus catalans, ja que abans de poder-ne gaudir a l'Edifici Fòrum de Barcelona, ja la vam poder veure a Mataró i Granollers.

dimecres, 26 de març del 2008

El guionista Rafael Azcona mor a Madrid als 81 anys

Rafael Azcona, el guionista d’algunes de les pel·lícules que més han marcat la història del cinema espanyol, va morir el 24 de març a Madrid a causa d’un càncer de pulmó.

Aquest guionista nascut a Logroño l’any 1926 va començar com a novel·lista i va col·laborar als inicis de la seva carrera amb revistes humorístiques de l’època, fins que va entrar al panorama cinematogràfic gràcies a l’adaptació per la gran pantalla de la novel·la El pisito que va fer juntament amb Marco Ferrari.

Els seus guions han estat un retrat costumista de l’època, des d’un punt de vista satíric i irònic, sempre amb la intenció de reflexar la realitat espanyola de l’època. Com a recompensa del seu treball, Rafael Azcona va guanyar l’any 1982 el Premi Nacional de Cinematorgafia, el 1994 la Medalla d’Or de les Belles Arts i el Goya d’honor l’any 1998. A més, pels seus guions, Azcona ha guanyat 5 premis Goya per les pel·lícules El bosque animado, Ay, Carmela!, Belle Époque, Tirano Banderas i La lengua de las mariposas.

Precisament el passat 7 de febrer, la malaltia que patia Azcona ja li va impedir recollir un altre dels reconeixements a la seva trajectòria, en aquest cas la medalla al Mèrit al Treball concedides a diferents representants del món de les arts. Aquest premi va ser recollit per Maribel Verdú en nom del guionista, qui va agrair per ell nom la concessió de la medalla i va destacar a Fernando Azcona com “l’home genial que ha sabut representar-nos a tots com ningú pot fer-ho”.


Anàlisi del suplement cultural del diari Avui

El suplement cultural del diari Avui és un setmanari que es va reformular el passar setembre del 2007, ja que el diari pretenia reforçar-lo com a “punt de referència per a les lletres i les arts catalanes amb un nou salt endavant”. L’actual cap de cultura de l’Avui és Ignasi Garay, que també és l’encarregat de la coordinació del suplement Cultura, juntament amb Eva Piquer. Aquest canvi en el suplement també ha tingut la seva repercussió en els seus col·laboradors habituals, incoporant a Albert Sánchez-Piñol i Jaume Cabré, dos autors destacats en el panorama literari català actual. Però també comptarà amb col·laboradors del món universitari com ara Xavier Pla, professor de la Universirtat de Girona i comissari de l’exposició de la cultura catalana a Frankfurt; el científic David Bueno i Pere Ballart, destacat expert en poesia catalana, entre altres.

El canvi del suplement Cultura també volia encaminar-lo a ser més participatiu i obert, fomentant així les opinions dels lectors, amb menys crítica i amb una temàtica més diversa, abordant els diferents ventalls de la cultura catalana.

Els continguts del setmanari de cultura s’estructuren en diferents seccions, moltes d’elles el·laborades per col·laboradors. Algunes d’aquestes seccions són fixes i sempre tracten dels mateixos temes, però n’hi ha d’altres que no són sempre fixes perquè no parlen dels mateixos temes, sinó que va en funció de l’oferta cultural de la setmana. Tot i això, veiem que els temes que es tracten són diversos, de manera que tant en una edició del suplement es parla d’un assaig, com de pintura, arquitectura...

Si voleu consultar l'edició digital del suplement... http://paper.avui.cat/suple_cultura/


diumenge, 23 de març del 2008

Chambao dins el Festival del Mil·leni


La IX edició del Festival del Mil·leni ha protagonitzat un lloc destacat en l'agenda cultural de la ciutat de Barcelona des del desembre fins aquest mateix mes de març. Aquest cicle de concerts s'ha caracteritzat, un vegada més, per la gran fusió d'estils artístics i l'heterogeneïtat dels artistes que n'han format el cartell: des de Juliette Gréco, Pasión Vega, Gloria Gaynor, Los chicos del coro o Georges Moustaki, passant per Joaquín Cortés, Jane Birkin, Barbara Hendriks Ana Belén o Jarabe de Palo, fins a arribar a Chambao.

El 18 de març Chambao va tenir la primera cita amb el Palau de la Música, en el primer dels dos concerts que oferirira en el marc del Festival del Mil·leni. El concert va ser extraordinari, com ja ens té acostumats l'ànima d'aquest grup, la Mari, que va aconseguir que el Palau s'omplís d'alegria i positivisme. Fent un repàs a les cançons del seu últim disc "Con otro aire", però sense oblidar grans clàssics com "La playa de Barbate", "Ahí estás tú" o el clàssic de Camarón "Volando voy", el grup va aconseguir transmetre bones dosis d'energia al públic, que ja a la primera cançó estàvem ballant, picant de palmes i cantant al ritme de Chambao. Això sí, seguint els consells de la cantant que a l'inici del concert va dir que tots érem lliures de fer el que volguéssim aquella nit: ballar, cantar o el que fos.

Va ser un concert amb molta unió entre el públic i els artistes, potser també per la proximitat que de per sí ja aporta el Palau, però intensificat per un grup que volia fer disfrutar com mai el seu públic.

Realment, i tot i no ser el primer concert de Chambao al que assistia, aquest concert va ser únic, tant per la qualitat musical, com per la bellesa del Palau, com per la qualitat de les paraules que la Mari transmetia al públic, amb frases com ara: “No deixeu la vostra felicitat en mans de ningú, només en les vostres”.



dimecres, 12 de març del 2008

El chiki chiki, l'èxit de l'any?

Rodolfo Chikilicuatre és l’escollit per representar Espanya en el Festival d’Eurovisió de Belgrad el 24 de maig. El passat divendres es va celebrar la gala, que pretenia “salvar Eurovisión”, per triar qui seria el candidat d’aquest ant. Chikilicuatre i la seva cançó "Baila el Chiki Chiki" han estat els escollits per la major part de l’audiència, que tenia l’última paraula a l’hora de triar qui seria el guanyador de la gala i el representant que aniria el maig a Belgrad.
Rodolfo Chikilicuatre, o el que és igual, el “Gilipolles” del Buenafuente és un producte comercial que va néixer amb l’única finalitat d’aconseguir arribar a ser el representant espanyol amb aquesta cançó:


Perrea, perrea!

El chiqui-chiqui mola mogollón,

lo bailan en la China y también en Alcorcón.

Dale chiqui-chiqui a esa morenita,

que el chiqui-chiqui la pone muy tontita!

Lo baila Rajoy,

lo baila Hugo Chávez,

lo baila Zapatero,

mi amol, ya tu sabeh!

Lo bailan los brothers,

lo baila mi hermano,

lo baila mi mulata con las bragas en la mano!

Y el chiqui-chiqui se baila así:

1! EL BREIKINDANCE!

2! EL CRUSAÍTO

3! EL MAIQUEL YASON

4! EL ROBOCOP!

Baila chiqui-chiqui,

baila chiqui-chiqui,

lo bailan los heavys y también los frikis!

Lo bailan en la cárcel,

lo bailan en la escuela,

lo baila mi madre y también mi abuela!

Lo canta el tigre puma con su traje a rayas

y Juan Carlos le dice: ¿Porqué no te callas?

En el velatorio del Padre Damián,

pusieron el chiqui-chiqui y el muerto a bailar!

Y el chiqui-chiqui se baila así:

1! EL BREIKINDANCE!

2! EL CRUSAÍTO

3! EL MAIQUEL YASON

4! EL ROBOCOP!


Aquest any es va intentar fer canvis en la selecció dels finalistes a anar a Eurovisió, incorporant les noves tecnologies i a partir d’elles fomentar una major participació de la gent per a donar altre cop popularitat a aquest Festival que amb els anys ha anat perdent adeptes, qualitat i popularitat. Aquest fet ha estat clau en l’elecció del Chikilicuatre, ja que des del programa de La Sexta de l’Andreu Buenafuente s’ha fet una forta campanya per Rodolfo Chikilicuatre, on també ha contribuit de manera decisiva el myspace i els vots els internautes.
Finalment l’equip del Terrat ha aconseguit el que volia: pujar l’audiència del seu programa, però alhora també ha contribuit a que molta gent hagi vist, com a mínim, la gala per triar el representant i segur que portarà a molta gent a veure el Festival només per veure l’actuació del Chikilicuatre.
I és que aquest personatge s’ha convertit en un fenomen de masses, en un producte cultural “friki”, però que arriba a tothom i que aconsegueix centrar moltes de les converses d’aquests darrers dies.
Amb opinions a favor i en contra, el que no podem negar és que aquest personatge és un producte cultural de masses, i que la seva cançó serà un els èxits més sonats de l’any i té molts punts per ser la cançó de l’estiu, a més de ser una de les cançons amb més punts en els sondejos previs al Festival.
Pel que sembla tenim "chiki chiki" per temps...

dissabte, 8 de març del 2008

El Palau de la Música: impressions de tots colors

El passat divendres 29 de febrer, i per casualitats de la vida, vaig poder assistir al concert de la Philarmonica Orchestra dirigida pel mestre Ricardo Muti al Palau de la Música. Era la meva visita al Palau i realment vaig quedar completament al·lucinada només en veure’l des de fora, perquè tot i que des d’aquesta perspectiva ja l’havia vist abans, de nit semblava molt més majestuós. En entrar vaig quedar totalment al·lucinada, perquè el Palau impressiona molt i de fet, en tota la nit no vaig poder de deixar de mirar cap aquí i cap allà, trobant cada vegada algun o altre detall espectacular: els vitralls, les muses de l’escenari, l’orgue, els cavalls esculpits dalt de l’escenari... Tot i això, també em va sorprendre la mitjana d’edat del públic del Palau de la Música, perquè tot i que ja m’imaginava que seria elevada, no pensava que el 80% passés dels 70 anys d’edat. I no crec que sigui per falta d’interès dels joves per la música clàssica, sinó més aviat per les poques possibilitat d’accedir-hi, tant pel fet dels abonats com pels elevats preus d’assistir a un concert com aquests.

El concert també va ser espectacular, perquè tot i portar molt anys estudiant música i havent vist bastants concerts de música clàssica, mai havia pogut veure cap d’una orquestra filharmònica. Els músics de l’orquestra ocupaven tot l’escenari i van aconseguir emocionar, sota l’ordre de la batuta del director, a tot el públic que s’aixecava a aplaudir cada vegada que acabaven una peça. Així, passant primer per Schubert i les seves Rosamunde i la Simfonia Inacabada i després per Hindemith i Skriabin, tots els assistents vam poder gaudir d’una gran concert, d’aquells que aconsegueixen posar la pell de gallina i aconseguir uns aplaudiments realment agraïts i impressionats per aquella dosi de música que ens havien ofert.

Però el Palau també em va decepcionar o, més ben dit, el públic del Palau. De fet, fa un temps ja havia sentit en un programa de televisió una queixa d’una abonada al Palau que volia expressar els seu descontentament amb el públic que té la mania de tossir, parlar, obrir una bossa de patates i fer sorolls estranys enmig dels moviments de les obres. I la veritat és que en el concert jo mateixa vaig poder comprovar que era cert, que la gent interrompia les peces, perquè es posaven a tossir enmig dels moviments fent que el director hagués d’esperar a que tothom acabés de fer la seva pròpia “música” perquè els músics poguessin continuar tocant. A més, al final ja va ser totalment indignant, ja que quan el director es disposava a explicar quina seria la peça que havia triat per al Bis del concert, la gent parlava i no l’escoltava, fins que una veu, que semblava la veu de la consciència, va cridar: “Voleu callar, cony!”. Realment això era el que pensàvem tots, o molts dels assistents, però clar el crit va ser sorprenent.

La cort Heian

El conte sobre la cort Heian és un text que classifiquem com a cultura d’elit, perquè està destinat a ser llegit per persones amb un cert nivell d’educació. En l’actualitat l’educació, el coneixement, és el que distingeix l’elit cultural.

D’aquest conte, extraiem que no existeix una única cultura, sinó que dins d’ella trobem diferents possibilitats segons el públic al qual s’adreci, per exemple. En aquest cas persones amb un mínim nivell de formació i de coneixement per a poder-ho entendre. En la cort Heian també trobàvem una cultura d’elit, aquella que es distingia pel seu domini de la cal·ligrafia, de la poesia, del coneixement del xinès imperial i el japonès de la cort, per exemple. En l’actualitat l’educació, el coneixement, és el que distingeix l’elit cultural.

Per altra banda, aquest text utilitza els complicats processos de la cort Heian per a exemplificar i ironitzar sobre els complexos mecanismes burocràtics que trobem en l’actualitat en la major part dels organismes, sobretot jeràrquics, de la nostra societat. Tots sabem com és de complicat realitzar qualsevol tràmit amb l’Administració, sempre a causa de totes les traves burocràtiques que anem trobant pel camí. I evidentment la universitat, com a ens públic, segueix a la perfecció tot aquest engranatge en constant funcionament.

diumenge, 24 de febrer del 2008

El per què d'"Impressions i desimpressions"

La cultura i les seves manifestacions, siguin quines siguin, poden impressionar-nos o no, és a dir que poden arribar al públic o no. Tot sovint, trobem obres culturals que ens transmeten moltes coses i que aconsegueixen despertar alguna cosa dins els espectadors, ja siguin sensacions positives, agradables i satisfactòries, com sensacions negatives, de por o de ràbia, per exemple. Altres obres, però, no aconsegueixen sortir d'elles mateixes ni aportar res als espectadors. Són obres que ens desimpressionen (una paraula que no existeix però que crec que és adequada per a entendre aquest fet).

Per tant, en aquest bloc hi tindran cabuda tant les impressions com les desimpressions que susciten les obres culturals, partint de la idea que una obra no impressionarà o desimpressionarà a tothom, sinó que dependrà dels seus gustos, la seva disposició i els seus interessos.

dimecres, 20 de febrer del 2008

Una mica de cultura per aquí i per allà

Això és el que trobarem a aquest bloc que tot just acaba de començar i que en breu tindrà noves actualitzacions.

Fins aviat!