dissabte, 8 de març del 2008

La cort Heian

El conte sobre la cort Heian és un text que classifiquem com a cultura d’elit, perquè està destinat a ser llegit per persones amb un cert nivell d’educació. En l’actualitat l’educació, el coneixement, és el que distingeix l’elit cultural.

D’aquest conte, extraiem que no existeix una única cultura, sinó que dins d’ella trobem diferents possibilitats segons el públic al qual s’adreci, per exemple. En aquest cas persones amb un mínim nivell de formació i de coneixement per a poder-ho entendre. En la cort Heian també trobàvem una cultura d’elit, aquella que es distingia pel seu domini de la cal·ligrafia, de la poesia, del coneixement del xinès imperial i el japonès de la cort, per exemple. En l’actualitat l’educació, el coneixement, és el que distingeix l’elit cultural.

Per altra banda, aquest text utilitza els complicats processos de la cort Heian per a exemplificar i ironitzar sobre els complexos mecanismes burocràtics que trobem en l’actualitat en la major part dels organismes, sobretot jeràrquics, de la nostra societat. Tots sabem com és de complicat realitzar qualsevol tràmit amb l’Administració, sempre a causa de totes les traves burocràtiques que anem trobant pel camí. I evidentment la universitat, com a ens públic, segueix a la perfecció tot aquest engranatge en constant funcionament.